Tartalomjegyzék GDF-HID
A Gábor Dénes Főiskola hallgatóinak nemhivatalos fóruma
 
 segédletekSegédletek     Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Visual Basic
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 
Lezárt fórum: ide nem küldhetsz témát, választ, nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tantárgyak Ö-Z
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Ivory
kezdő fórumozó
kezdő fórumozó


Csatlakozott: 2008.10.04. Szombat 15:10
Hozzászólások: 83

HozzászólásElküldve: 2009.01.18. 23:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hát gondolhatod hogy nem passzióból tolom magam előtt a vizsgákat.:) Sajnos így jött össze, Volt hogy nem sikerült és már nem volt időpont vagy a lelkesedés hagyott alább... Valami mindig volt... Mondjuk szerencsére nem vagyok sok tárggyal elmaradva Kb. 5 van azt hiszem.. Persze az lenne a jobb ha egy se lenne..
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.19. 00:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ivory írta:
Hát gondolhatod hogy nem passzióból tolom magam előtt a vizsgákat.:) Sajnos így jött össze, Volt hogy nem sikerült és már nem volt időpont vagy a lelkesedés hagyott alább... Valami mindig volt... Mondjuk szerencsére nem vagyok sok tárggyal elmaradva Kb. 5 van azt hiszem.. Persze az lenne a jobb ha egy se lenne..

Nekem asszem a matekkal volt olyan, hogy a 3-at leraktam, de a 2 még nem volt meg. Laughing
Most meg már önszorgalomból nyomom, mert szeretnék 3D programokat is fejleszteni, annak meg 90%-a matek.

Én is épphogy tavaly befejeztem a sulit, mielőtt lejárt a határidő. Ha nem fejezem be úszik minden. Embarassed Már "csak" a nyelvvizsga és a ZV van.
Aztán még MCP vizsgákat is le akarok nyomni, mert újabban az a mondás járja, hogy diploma helyett már azt többre értékelik.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.20. 09:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Csinálgatom reggelente a példákat. Már csak 3 van hátra (még nincsenek fent a weboldalon). Laughing Van pár hasonló meg van ahol ugyanaz van, szóval redundánsak a példák, így nem oldom meg mindet közvetlenül. Össze kell kombinálni. Ha pl az egyikben van combo boxos változtatás, akkor értelemszerűen másikba bele lehet tenni.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Atesz88
hozzászóló
hozzászóló


Csatlakozott: 2009.01.16. Péntek 9:49
Hozzászólások: 11

HozzászólásElküldve: 2009.01.20. 12:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Üdv!
Ezerrel gyakorlok csütörtökre, viszont jól jönne egy kis gyors help kódban:

az egyik: hogyan lehet egy listboxba adott helyre (idexre) beszúrni, illetve onnan törölni elemeket? Értelemszerűen nyomogombokra kattintva!

másik: hogy "hozzon létre egy labelt a form közepén, amelybe írja bele hogy : ?szeretem a visual basicet?. legyen fehér hátterű, blue violet betűszínű, és 14 es betűméretű ---> ez megvan! hozzon létre egy fekete csíkot (label2 háttere legyen fekete) ami a szöveg alatti és a form ablak alja közt lévő területet felezi ---> na itt rendesen bekavarodtam! a fekete csík magassága akkora legyen, mint a szöveges label magasságának a fele (ez alap hogy fele akkora), és a csíkot vízszintesen ne lehessen elmozdítani. a csík a képernyő jobb és bal oldalától 10 képponttal beljebb legyen ---> na és ez a beljebb rakós rész sem megy... ja és persze követi a form méretének a változását az egész !

Előre is köszi a segítségedet!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.21. 08:33    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gondolkoztam azon, hogy esetleg 1-2 oktató videót felrakok, mert lehet nem mindenkinek egyértelmű, hogy a kód nagy része magától generálódik és csak kattintani kell párat,meg ilyenek. Videón ez egyből látszik. Ma estére a kérdések nagy részét felrakom. Nem szó szerint lesznek megoldva. Tessék kreatívnak lenni és nem fennakadni, ha ComboBox helyett list box van,vagy PictureBox helyett panel stb. A tanár mást is kitalálhat! Ne a példát, hanem a megoldás menetét tessék megfigyelni!
Egyébként a példák megoldásánál volt olyan control, amit életemben nem használtam. Nem estem kétségbe, feldobtam, aztán had szóljon. Very Happy A valóságban is, ha kapok egy library-t 100 féle control-al, akkor nekem kell kitalálni, hogy melyik hogy működik.

Atesz88 írta:
Üdv!
Ezerrel gyakorlok csütörtökre, viszont jól jönne egy kis gyors help kódban:

az egyik: hogyan lehet egy listboxba adott helyre (idexre) beszúrni, illetve onnan törölni elemeket? Értelemszerűen nyomogombokra kattintva!
Előre is köszi a segítségedet!

Ezekre a weboldalon találsz megoldást ha megnézed a példákat:
"az egyik: hogyan lehet egy listboxba adott helyre (idexre) beszúrni, illetve onnan törölni elemeket? Értelemszerűen nyomogombokra kattintva!"
Nyomógomb eseménye hót egyszerű. Duplán kattintasz a designer-ben a gombra és legenerál magától egy ilyen kódot:
Kód:

Private Sub btnGombodNeve_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles GombodNeve.Click
        '=> kód,amikor kattintási esemény van a gombon
End Sub


ListBox-ba szöveg beszúrása:
Kód:
ListBox1.Items.Insert(index, "Valami")

index helyére egy szám kell, ahova akarod. A kiválasztott elem az ez:
Kód:
ListBox1.SelectedIndex


Szintén hót mindegy, hogy ListBox, ComboBox, vagy kutya füle, az elv ugyanaz!!!

Atesz88 írta:

másik: hogy "hozzon létre egy labelt a form közepén, amelybe írja bele hogy : ?szeretem a visual basicet?. legyen fehér hátterű, blue violet betűszínű, és 14 es betűméretű ---> ez megvan! hozzon létre egy fekete csíkot (label2 háttere legyen fekete) ami a szöveg alatti és a form ablak alja közt lévő területet felezi ---> na itt rendesen bekavarodtam! a fekete csík magassága akkora legyen, mint a szöveges label magasságának a fele (ez alap hogy fele akkora), és a csíkot vízszintesen ne lehessen elmozdítani. a csík a képernyő jobb és bal oldalától 10 képponttal beljebb legyen ---> na és ez a beljebb rakós rész sem megy... ja és persze követi a form méretének a változását az egész !

Kód:

Imports System.Text

Public Class Form1

    Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        Label1.ForeColor = Color.Violet
        'Label2.Height = Label1.Height / 2 ennek sok értelme nincs

        SetControlsLocation()
    End Sub

    Private Sub Form1_SizeChanged(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.SizeChanged
        SetControlsLocation()
    End Sub

    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        Label2.Visible = Not Label2.Visible 'lenni, vagy nem lenni...
    End Sub

    Sub SetControlsLocation()
        Label1.Location = New Point(ClientSize.Width / 2 - Label1.Width / 2, ClientSize.Height / 2 - Label1.Height / 2) 'középre

        Label2.Location = New Point(10, ClientSize.Height - (ClientSize.Height - Label1.Location.Y) / 2) 'balról 10, label1 és az ablak alja közé

        Label2.Text = "" 'csík törlés
        If (Label2.Width < ClientSize.Width - 20) Then
            While Label2.Width < ClientSize.Width - 20 'húzza a csíkot, jobbról 10
                Label2.Text += "-"
            End While
        End If

        Button1.Location = New Point(ClientSize.Width - Button1.Width - 30, ClientSize.Height - Button1.Height / 2 - 30) 'jobról és alulról 30-30
    End Sub

End Class


Sok sikert! Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.22. 13:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Verses és rendszámos példák is megvannak, holnap este rakom a weblapomra. Razz

Atesz88 írta:
Üdv!
hozzon létre egy fekete csíkot (label2 háttere legyen fekete) ami a szöveg alatti és a form ablak alja közt lévő területet felezi ---> na itt rendesen bekavarodtam!

Hát kis küzdelem nekem is volt vele, főleg,azért, mert a label mérete alapesetben a szövegtől függ amúgy, de egye fene poénnak jó. Very Happy AutoSize tulajdonság, ha false, akkor lehet állítgatni, de igazából ennek se értem mi az értelme. Az évek során még sose csináltam ilyen programot. Very Happy Mobilra kellett fejleszteni ilyesmit, de ott simán a Dock tulajdonságot kell csak beállítani. WPF-nél meg ez alapból adott, szóval értelmetlenek ezek a huzogatós-tologatós feladatok. Rolling Eyes (Látszik, hogy aki ezeket a példákat kitalálta még életében nem írt kommersz üzleti programot.)

Nekem egyedül a rendszámos példa tetszik. Annak van igazából értelme, és valami köze a valódi programokhoz.(validáció)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pajaca
hozzászóló
hozzászóló


Csatlakozott: 2009.01.09. Péntek 11:47
Hozzászólások: 5

HozzászólásElküldve: 2009.01.23. 10:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nah igen a rendszámos, azt megtundád irni ide hogy tudom a az utolsó két feltöltött rendszámot kiiratni a label-be?
Akárhogy próbákosztam nem ment..... csak az utolsot haljando kiirni.

Jah és én ugy csináltam meg a "Szeretem a visual basicet" feliratú feladatot, (sorszámban az első)
hogy a klikkelésnél változik a gomb neve is.

If Button1.Text = "&Elrejt" Then
Label2.Hide()
Button1.Text = "&Megmutat"
Else
Label2.Show()
Button1.Text = "&Elrejt"
End If

A fekete label2 meghát szerintem nempusztán egy csik, hanem maga a label egésze fekete, én ugyanugy csináltam mint ahogy a blogban van csak a label2 hátterét beállitottam feketére :)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.23. 13:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

pajaca írta:
Nah igen a rendszámos, azt megtundád irni ide hogy tudom a az utolsó két feltöltött rendszámot kiiratni a label-be?
Akárhogy próbákosztam nem ment..... csak az utolsot haljando kiirni.

Jah és én ugy csináltam meg a "Szeretem a visual basicet" feliratú feladatot, (sorszámban az első)
hogy a klikkelésnél változik a gomb neve is.

If Button1.Text = "&Elrejt" Then
Label2.Hide()
Button1.Text = "&Megmutat"
Else
Label2.Show()
Button1.Text = "&Elrejt"
End If

A fekete label2 meghát szerintem nempusztán egy csik, hanem maga a label egésze fekete, én ugyanugy csináltam mint ahogy a blogban van csak a label2 hátterét beállitottam feketére :)

Fekete persze, csakaméret miatt van a vonalazás.Az se kötelező, ha az auto méretezést kikapcsolod.Arról nem szól semmit a feladat, hogy pontosan hogy kell méretet változtatni, mivel alapból ez tilos és trükközni kell. Vizsgán gondolom ennyit csak segít a tanár. Smile

"12. tegyen fel egy maskedTextboxot (maskot kell rátenni, hogy csak 0 > LLL , karaktereket engedjen berakni!) és két labelt, egy maskedTextboxba ha beírjuk a ***-*** helyre rendszámot (ami max 7 karakter lehet) vegye fel egy Listboxba ahol előre beállítjuk a feladat kérése szerint, hogy legyen alfabetikusan rendezve! Ha nincs érték megadva és felakarom venni adjon hibaüzenetet, hogy üreset nem lehet felvenni! Ha felvettem a rendszámot szintén adjon üzenetet, hogy kívánok e újabb rendszámot bevenni (igen válasz estén kijelöli a kurzor a maskedtextboxot) (nem válasz esetén letilja a button1 (aminek a neve legyen ?felvesz?) gomb nyomhatóságát, és persze kell egy kilépés gomb, kódja hogy lépjen ki! ezt én húztam. de itthon már megtudtam csinálni:)
"

Nem teljesen világos mi a 2 label szerepe. Evil or Very Mad Én csak simán felraktam egy maskedtextbox-ot meg egy listbox-ot, meg egy button-t és annyi. Itt csak annyi van, hogy a button legyen letiltva, egy szót nem ír 2 label-ről csak annyit,hogy rakjuk fel. De minek?

Kód:

 If MsgBox(String.Format("A(z) '{0}' rendszám bekerült a listába. Kíván újabbat felvenni?", MaskedTextBox1.Text), MsgBoxStyle.Question + MsgBoxStyle.YesNo) = MsgBoxResult.No Then
                btnFelvesz.Enabled = False


Nem ezt kell írni?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pajaca
hozzászóló
hozzászóló


Csatlakozott: 2009.01.09. Péntek 11:47
Hozzászólások: 5

HozzászólásElküldve: 2009.01.23. 14:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

uhh' Bocsi.
A feladat kicsit hiányos ami itten van fent, az egyikbe ki kell iratni hogy hány rendszámot töltöttél fel, ami ugye a

Label1.Text = ListBox1.Items.Count

paranccsal hajtható végre. A másik labelbe meg ki kell iratni az utolsó két felvitt rendszámot vesszövel és szóközzel elválasztva. (nah itten akadtam meg Embarassed mert nem tudom miként irassam ki az n-1-ik rendszámot...)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.23. 14:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

pajaca írta:
uhh' Bocsi.
A feladat kicsit hiányos ami itten van fent, az egyikbe ki kell iratni hogy hány rendszámot töltöttél fel, ami ugye a

Label1.Text = ListBox1.Items.Count

paranccsal hajtható végre. A másik labelbe meg ki kell iratni az utolsó két felvitt rendszámot vesszövel és szóközzel elválasztva. (nah itten akadtam meg Embarassed mert nem tudom miként irassam ki az n-1-ik rendszámot...)

Kód:

If ListBox1.Items.Count > 1 Then
                Dim lastItem As Integer = ListBox1.Items.Count
                Label2.Text = String.Format("{0}, {1}", ListBox1.Items(lastItem - 2), ListBox1.Items(lastItem - 1))
            End If


Légyszives pontosan írd már le ezt a feladatot. Estére a weboldalon lesz. Na melózok tovább. Very Happy

szerk.: csíkhúzáshoz írok javítást, arra az esetre, ha van a labelen méretváltoztatás.


A hozzászólást Robi összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2009.01.23. 14:43-kor.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pajaca
hozzászóló
hozzászóló


Csatlakozott: 2009.01.09. Péntek 11:47
Hozzászólások: 5

HozzászólásElküldve: 2009.01.23. 14:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

13-as tételszámmmal szerepelt és 22-én huztam ki (sajnos akkor nem ment Sad )

Tegyen fel egy maskedTextboxot (maskot kell rátenni, hogy csak 0 > LLL - , karaktereket engedjen berakni!) két gombot kell felrakni (feltölt, és kilépés) a feltölt gombra a maskedtextbox-ba beírt rendszámot rakja át a listtextbox-ba a legutolso helyre. (nem kellett sorba rendezni)
Maskedtextbox "bolondvédelme" irjon ki hibaüzenetet ha nincs 7 karakter a rendszám! Ha felvettünk egy rendszámot akkor kérdezzen rá a program hogy akarok-e uj rendszámot feltölteni!
Két label: az egyikbe a felvitt rendszámok számát kell kiiratni, a másikba az utolsó két rendszámot vesszövel és szóközzel elválasztva kell kiiratni.

Ennyi. És a többiek nevében is köszönöm a közreműködést! Idea
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.23. 23:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nah, fent van 2 új példa és a csíkhúzósat kijavítottam. Szerintem ezekből a típuspéldákból össze lehet lapátolni, ami a vizsgához kell. Ha valami nem megy majd írtok. Razz
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.01.26. 23:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Aki úgy érzi már nagyon megy a VB nézhet egy kis oktató videót:
Kód:

http://files.devportal.hu/StarterKits/Linq/VB9%20ujdonsagok/VB9_ujdonsagok_(David_Zoltan).wmv


Van még itt sokféle minden: http://devportal.hu/content/starterkits.aspx
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
grüni
hozzászóló
hozzászóló


Csatlakozott: 2008.05.27. Kedd 19:05
Hozzászólások: 5

HozzászólásElküldve: 2009.02.05. 11:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok

Valaki megtudná mondani hogy honnét tudom megszerezni (letölteni) a Visual Basic 6.0 mert nekem még abból kell (lehet) levizsgáznom. köszi
üdv grüni
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Robi
a fórum mestere
a fórum mestere


Csatlakozott: 2008.12.17. Szerda 9:34
Hozzászólások: 353

HozzászólásElküldve: 2009.02.05. 12:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

grüni írta:
Sziasztok

Valaki megtudná mondani hogy honnét tudom megszerezni (letölteni) a Visual Basic 6.0 mert nekem még abból kell (lehet) levizsgáznom. köszi
üdv grüni

Mivel ez egy kereskedelmi szoftver (és nincsbelőle express) hivatalosan sehogy. Ezt nézd meg:
http://letmegooglethatforyou.com/?q=torrent+%2B+visual+basic+6+%2B+enterprise&l=1

Egyébként tök jó, hogy a suli szerint a vb 6 nem elavult így a 10-es verzió korszakában. Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Lezárt fórum: ide nem küldhetsz témát, választ, nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Tantárgyak Ö-Z Időzóna: (GMT +2 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
8 / 10 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Frissítette: Magyar phpBB közösség

Tárhelyszolgáltatónk a www.nlgsys.net